אראל בראב,
סופר צעיר שהפך לאגדה,
בסדרה כובשת ואיכותית שמהר מאד הפכה לרבת מכר.
אז… ארבעה ספרים! זה מספר מרשים. איך בכלל התחלת לכתוב? זה משהו שחלמת עליו תמיד?
ארבעה ספרים זוהי באמת אבן דרך משמעותית. כל ספר נוסף הוא ציון דרך נוסף.
האמת, שאף פעם לא חלמתי שאכתוב, שאתהדר בתואר 'סופר', לא חשבתי על זה, לא שאפתי לזה, לא תכננתי את זה. זה לא היה ברשימה שלי בכלל.
לדעתי, הרבה אנשים הצליחו למצוא את נקודת הפריצה שלהם בחיים, דווקא בתקופת הקורונה. כולם היו בבית, מסוגרים, בודדים, משועממים אפילו, ואז כל אחד מצא את המפלט שלו, את החזון והחלום שלו. מצא את הזמן והפניות להגשים את מה שהוא אפילו לא ידע שהוא חולם.
תמיד אהבתי לקרוא, הכל כולל הכל. ובתקופה הזו בה היה זמן רב מידי פנוי, הצבתי לעצמי יעד בלי לחשוב יותר מידי על התהליך, על מה שזה דורש. רק ידעתי שאני אכתוב ספר.
זה אכן מה שקרה. ככה זה התחיל.
מטיוטה ראשונה בכתב יד, לטיוטה שניה, שלישית, ועוד כמה בדרך, עד שהמילים הללו הגיעו לקובץ יפה ומסודר, שראוי להיקרא ספר.
האם זכור לך הרגע שכתבת את המשפט הראשון בספר הראשון שלך?
זכור לי הקטע הראשון שכתבתי לספר חזית כפולה, זה היה קטע המתאר את הסיטואציה הראשונית בה איתי פגש את ינאי.
בסופו של דבר, בעריכה, הקטע הזה השתנה לגמרי, אבל בספר השני, מסתנן חוקי, הקטע חזר כמעט בדיוק כפי שהופיע בגרסה הראשונית של הספר חזית כפולה. אמנם היו שינויים של דמויות ואווירה, אבל כן, הקטע הראשון הזה זכה להגיע אל תוך ספר של ממש ולא נעלם באיזשהו קובץ וורד על המחשב.
עכשיו אנחנו כבר בספר רביעי. איך ההרגשה? זה מרגיש אחרת מכל אחד מהקודמים?
וואו. מרגש מאוד. מאוד.
ספר רביעי זה רציני ממש. זו חתיכת דרך בשוק הזה, של הכתיבה, היצירה. כשהתחלתי לכתוב, לא ראיתי כל כך רחוק, שאגיע לספר רביעי. ועוד היד נטויה.
זה לא יאמן ובלתי נתפס ש-הנה, עשיתי את זה עוד פעם. עוד ספר מוכן לצאת לאור, עוד ספר מודפס, מגיע לחנויות, מחזיר משוב מהקוראים.
בכל פעם חשים את אותה התרגשות, אותה ציפייה.
ינאי ורועי, זוג התאומים המסעיר, האם ידעת כשהתחלת את חזית כפולה, לאן הם יגיעו?
לא. ממש לא.
לא תיארתי לעצמי ש-6 שנים אחרי שאני אכיר ואצור בעצמי את הדמויות הללו, הן עדיין יפעלו. כשכתבתי אותן לראשונה, חשבתי רק על הספר הראשון. הם הפתיעו אותי, מחובתי לציין 🙂
לא דמיינתי שהם ימשיכו לפעול, ספר אחר ספר. שהקוראים כל כך יאהבו ויתחברו אליהם. יוצא מידי פעם שמתקשרים אליי לבשר לי שעכשיו ממש הם ראו את ינאי או רועי או כל דמות אחרת מהספר, מולם ברחוב.
מי היה מאמין שהקוראים ידמיינו אותם, ידאגו להם וירצו לדעת עליהם הרבה יותר ממה שכתוב בספרים.
לא שיערתי שאני אכתוב יותר מאלפיים עמודים עליהם ועל שאר הדמויות.(שאגב, הם לא נותרו אותו הדבר מהגרסה הראשונית של הספר חזית כפולה… איתי נקרא ארי, נדב – צבי, אנדי – הארי ועוד כמה שעברו שינוי שם…)
המציאות אכן עולה על כל דמיון, ואפילו מתערבבת איתו.
האם קרה שאחת הדמויות הפתיעה אותך ולקחה את העלילה לכיוון לא צפוי?
בדרך כלל העלילות שלי מאוד מסודרות מראש, מה יקרה, מתי ואיפה. במסתנן חוקי, דווקא הנרי היה זה שהפתיע אותי, מאוד.
גם הוא עצמו, בהתנהלות שלו – אני תכננתי את הדמות כדמות שולית, שקטה, דמות רקע. הוא היה אמור להיות יותר שקט ונחבא אל הכלים, אבל בסופו של דבר הוא היה דומיננטי ופעיל. הוא היה, ועדיין, אהוב על הקוראים שזעמו, כעסו וכאבו (ובצדק) על המוות שלו. כולל בקשות לתחיית המתים…
המסע שלו בספר, מסתנן חוקי בעיקר, הפתיע אותי, לא תכננתי שככה הוא יתפתח ויפעל. ואני אוסיף שגם הסוף שלו הפתיע אותי. הוא לא היה אמור למות. אבל לצערי ולצער הקוראים, זה מה שקרה בסופו של דבר, על אף שבתקציר – הוא היה רק אמור להיפצע…
מה שהשליך על העלילה, אנאל אשתו, וליעד הבן הקטן…
מה נותן לך השראה לכתיבה?
החיים עצמם. האנשים, המקרים, התהליכים. במציאות החיים שלנו ניתן לראות שהכל אפשרי. הכל יכול לקרות, גם הדבר המופרך ביותר.
כל סיטואציה בחיים יכולה להעלות כיוון לסיפור, לספר, לדמות, לתהליך. רק צריך להתבונן ולחקור.
ו… ספוילר לספר הבא?
הספר נקרא 'חזיון תעתועים' – כשמו כן הוא, מתעתע. מה שנראה כאמת, מתגלה כשקר, המתים מופיעים לפתע והדמויות נאלצות לפגוע ביקיריהן. הכל מתהפך.
רועי יאלץ לפגוע בינאי על מנת למנוע ממנו לעשות טעויות. (אבל לא באמת יצליח לעצור אותו, כן?!) ליעד אלמוג יהיה דיי במרכז העניינים, ולא מסיבות טובות. דמות אחרת, תגרום בעקיפין למוות של אדם החשוב לה מאוד, וינאי לא יידע מה המניע של איתי, מה שיגרום להשלכות לא רצויות.
יש למה לחכות…
ומה הלאה? ספר חמישי באופק? ז'אנר חדש אולי?
הלאה, אם הכל ילך כמתוכנן בעז"ה, יהיה מעניין מאוד. ספר חמישי יהיה המשך לסדרה, ועל פי התגובות אני אדע אם להמשיך בסדרה הנוכחית עם רועי וינאי, או שזהו, מיצינו אותם.
בתכנון גם סדרה חדשה, כנראה בעלת שלושה ספרים, בז'אנר מתח חדש, משהו שעדיין לא כתבו עליו בציבור שלנו. אמנם זה כנראה ייקח קצת זמן, מפני שהכל יהיה חדש, יהיה צורך ליצור דמויות חדשות לגמרי, מאפס, לערוך תחקיר רציני מאוד על נושא חדש ממש, אבל שוב… יש למה לחכות.
5 מחשבות על “ראיון 4: אראל בראב”
וואווו
איזה ראיון מעניין!!! אני מכיר את כל הספרים והראיון הזה ממש משתף בעוד פרטים שכיף לדעת ולשמוע
מחכה לקרוא כבר את הספר!!!
ואת הסדרה הבאה והכל
תודה
חובה עוד כמה ספרים, זה דבר ראשון!
תודה רבה על הראיון! מעניין מאוד!
כיף לקרוא ככה על מאחורי הקלעים….
קראתי את כל הסדרה וזה פשוט להיות מופתע כל פעם מחדש !!!!!
גם מבחינת העלילה, גם סגנון הכתיבה , פשוט מרתק מחכים בכיליון עיניים לעוד !!!
זה סדרה מטורפתתתתת תמשיך עם ינאי ורועי אל תתחיל סדרה חדשה תמשיך איתה לבנתיים לי לפחות זה לא נמאס
אין מצבבבבבב לסדרה חדשה
חייבים את ינאי רועי וכל החברה.
בהתחלה חשבתי רק שיונה ספיר מותח ופתאום שהתחילה הסדרה
"דופליקטים"-שזה סדרה מטורפת אבל לא מציאותית, אז חשבתי על
תחליף אחר ולא חלמתי שאמצא משהו מאד דומה
פשוט סדרה מושלמת
אבל פליז שתמשיך הסדרה אבל בלי בגידות ודמויות ראשיות שפתאום מתות(לדג' הנרי…..)